bi i honungsört

Biet hämtar nektar ur blomman och samlar den i sin honungsmage för att sen flyga till kupan där den omvandlas till honung. För att göra ett halvt kilo honung behövs 3-4 miljoner blombesök!

honung_etikett

Honungen finns i två smaker, Vilda ängsblommor och den andra heter Skogens blommor.

Vissa år får vi även Ljunghonung,  tyvärr så fick vi ingen sommaren 2018 p.g.a. torkan.

Vilda ängsblommor kommer från våra bikupor nära ängar och blommande trädgårdar,
Skogens blommor kommer från våra bikupor placerade i skogen.

Smak och färg kan variera beroende på de blommor som bina hämtat nektar ifrån.


årets första honung
Sommarens första honung

Den nyslungade honungen kommer att kristallisera naturligt efter några månader och får då en grovkorning konsistens. Den ska förvaras i rumstemperatur för att inte kristallisera.

För att vår fasta honung ska bli fint kristalliserad och få en len och mjuk konsistens tillsätter vi lite av förra årets honung till den nyslungade, vi gör en s.k. ymp. Ympen rörs ned i den nyslungade honungen  som då kommer  att kristallisera och bli finkornig.

bi i lavendelblomma 2

Nordiskt bi i lavendelblomma

Vi är med i projekt Nordbi , som värnar om att bevara det ursprungliga nordiska biet, en biras som är anpassad att klara vårt klimat med korta somrar och långa vintrar.
Det nordiska biet är mörkt brunt till svart och har en längre behåring på bakkroppen.

Läs mer om föreningen NordBi

honungsram

Honungsram med täckta celler. När honungen är mogen och har en vattenhalt under 20% täcker bina honungen med ett tunt vaxlock. Detta vax avlägsnar vi innan slungning och det sparas och används i de salvor och cerat som Sara tillverkar.

 

 

Flurkbränna honung

Vår honung är smaksatt av naturen, de blommor som våra bin har besökt ger den dess smak och karaktär. Vi behandlar honungen varsamt , den är inte uppvärmd eller pastöriserad så alla värdefulla enzymer och näringsämnen finns kvar.

Vi har honung från Långsjö där blommande saskatoonbuskar, hallon, ängsblommor och skogsbär givit smak och karaktär åt honungen.

Skogshonungen från vacker norrländsk skog i Flurkmark där våra bin har samlat nektar från blåbär, lingon, hjortron, hallon, rallarros samt ljung.

Honung från Tavelsjö med sin mjuka lena karaktär där bin besökt både vilda ängsblommor och blommande trädgårdar.

Sara och Kristian Sandström 090-603 53
info@flurkbranna.se

Kontakt

Sara och Kristian Sandström 090-603 53
info@flurkbranna.se